top of page

MÜCEVHERLERİN ŞAİRANE USTASI: WALLACE CHAN


Tutku dolu Asyalı bir mücevher zanaatkârı olan Wallace Chan, etkileyici tasarımlarında eski dünya bilgeliğini yenilikçi tekniklerle birleştiriyor; kışkırtıcı ve şiirsel tasarımlarındaki hayal gücü ve üstün işçilikle mücevher sanatının sınırlarını zorluyor.

Sanat ve zanaatın eşsiz birleşimine tanık olmak isterseniz, Çin kültürü ve

Çin felsefesinin, eski ve yeninin, Doğu ve Batı’nın kesişim noktası Hong Kong’ta

ünlü mücevher sanatçısı Wallace Chan ile yüz yüze geleceksiniz...

 

Chan, geleneksel kıyafetleri, uzun sakalı ve gizemli tavırları ile Hong Kong'un eski dünyasına ait bir filozof olarak görünebilir ama kendisi zamane dünyamızda, devrimsel nitelikteki teknik gelişmeleri ve ustalığı ile yenilikçi bir mücevher sanatçısı olarak üne kavuştu. Chan, antik Çin taş oymacılığı sanatını tekrardan canlandıran ve uzay çağı teknolojisi ile sıra dışı taş dizim tekniklerinin kullanımını geliştirerek dalında çığır açan bir isim. Bunu yaparken, mücevher dünyasına tamamen yeni bir görsel dille beraber metalik tonları içeren bir renk paleti sundu. Bugün, geriye dönüp baktığımızda, “Geleceğe ilham vermek için geçmişi kucaklamak zorundasınız,” diyor ve ekliyor; “Bana göre mücevher bir sanattır. Süsleme, insan vücuduyla uyum sağlamadıkça çok az şey ifade eder. Yaratımlarımın, form ve işlev arasında, birey ile evren arasında ve geçmiş ile gelecek arasında kışkırtıcı bir diyalog kurmasını istiyorum.”

Chan, taşların dünyasına 16 yaşındayken gelenekçi bir taş oymacısının yanında çıraklık yaparak girdi ancak kısıtlamalarda boğulduğunu fark ettikten kısa bir süre sonra, kendi başına çalışmaya başladı; ilk olarak mineral ve sert taşlarla, daha sonrasında ise değerli taşlarla. İkinci el bir kitapçıda bulduğu Michelangelo'nun heykelleri üzerine bir kitaptan derinden etkilenen Chan, yavaş yavaş Batı’nın etkilerini almaya başladı.

Chan, uzun yıllar süren çalışmalarından ve tecrübesinden sonra 1987 yılında kendine özgü bir kesim tekniği olan Wallace Cut’ı (Wallace Kesimi) ortaya çıkardı. Wallace Cut, oyma taşını taş kesimiyle birleştirerek hologram benzeri bir yanılsama yaratan bir yontma tekniği. Chan, o zamandan beri de 21. yüzyıl mücevherlerine yeni yaratıcı ifadeler vermek adına olağanüstü yeteneklerini sergilemeyi sürdürüyor.

Son birkaç yılda, Chan’in ünü daha da arttı; artık yüksek mücevherleri dünya çapındaki koleksiyoncular, müzayede evleri, müzeler, galeriler ve sahne sanatçıları tarafından tercih ediliyor. Duygu yüklü heykelimsi eserlerinden şu an başyapıt olarak bahsedilen Chan’in çeliğin beş katı kuvvetindeki kırılmaz porselen materyalli tasarımlarını içeren “The Wallace Chan Porcelain” koleksiyonu da bu iddianın en iyi kanıtı niteliğinde.

Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page