top of page

2020 YILI “İHRACATIN LİDERLERİ” ÖDÜLLENDİRİLDİ

Mücevher İhracatçıları Birliği’nin geleneksel İhracatın Liderleri Ödül Töreni, 7 Ekim’de 50. İstanbul Mücevher Fuarı’nda gerçekleştirildi. İstanbul Fuar Merkezi’ndeki törene Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile ödüle layık görülen firmalar katıldı.


İsmail Gülle: “Ar – Ge ve İnovasyonla Mücevher Sektörünün İhracat Performansı Artacak”

Sözlerine “Pandeminin ardından hızlı bir şekilde fiziki olarak fuarlarımıza kavuştuk” diyerek başlayan TİM Başkanı İsmail Gülle, şunları dile getirdi: “Mücevher sektörü, pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Ancak bu yıl hayatın biraz da olsa normalleşmesiyle geçtiğimiz 9 ayda 4 milyar dolara yakın mücevher ihracatı gerçekleştirildi. Bu yılki performansımız, neredeyse 6 milyar dolar ihracat seviyesine doğru gidiyor. Büyük bir ivme yakaladığımız mücevher ihracatı performansını sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Bunun için de taleplerin karşılanabilmesi büyük bir öneme sahip. Sektördeki performans artarken eş zamanlı olarak kilogram değeri de artmalı, bunu da Ar – Ge ve inovasyon ile başarabiliriz.”


Mustafa Kamar: “Mücevher İhracatı 9 ayda %57 Arttı”

“Geçen sene küresel pandeminin gölgesinde geçerken, mağazaların ve atölyelerin 6 – 7 ay kapalı kaldığına şahit olmuşken ihracatçımızın özverisi ve birliğimizin yoğun çabalarıyla 2020 yılını büyük bir düşüş yaşamadan atlattık” diyen Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, şu hususlara değindi: “İhracatın liderlerini değerlendirirken ihracat rakamı olarak ödüllerimizi takdim ediyoruz ama bizim için önemli olan ihraç edilen kilogramdır. Çünkü ihracatımızda kilogram artarsa ihracat ve istihdam artar. Geçen sene 12 ayda 1 milyar 624 milyon dolar altından mamul takı ihraç etmişken bu sene 9 ayda 2 milyar 687 milyon dolar rakamını yakaladık. Toplam mücevher ihracatımız ise bu yıl 9 ayda %57 artışla 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu başarıda Ticaret Bakanı sayın Mehmet Muş, Bakan Yardımcısı sayın Rıza Tuna Turagay ve bakanlık bürokratlarımızla yakaladığımız takım ruhunun önemli payı olduğuna inanıyoruz.”


Mustafa Kamar: “Dahilde İşleme Rejimi, Yabancı Ülkelerle Yapılan Toplantılarda Öncelikli Konu Olmalı”

“Hep söyledik, mücevher sektörü stratejik bir sektördür. Rasyonel adımlar atılır, sektöre özgü teşvikler geliştirilir, mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılır ve bize kulak verilirse biz mücevher ihracatımızı dünya liderliğine taşırız” diyen Mustafa Kamar, Dahilde İşleme Rejimi’nin mücevher ihracatı için çok önemli bir yere sahip olduğunu altını çizerek; “2014 – 2019 yılları arasındaki toplam ihracatımızın %44’ü DİR kapsamında ithal edilen standart ve standart dışı işlenmemiş altın ile imal edilen ürünlerden oluştu. Bu konu, diğer ülkelerle yaptığımız bütün ticari toplantılarda en öncelikli konu olmalı. Çünkü DİR iş birliği, yalnızca karşı ülkenin gümrük mevzuatındaki bir değişiklikle çalışmaya başlayacak kadar basit bir süreçten oluşuyor” dedi.


İhracatın Liderleri’nde Kazananlar Ödüllendirildi

Bu yıl İhracatın Liderleri Ödül Töreni, İstanbul Mücevher Fuarı’nı düzenleyen İstanbul Jewerly Show Kurucu Ortağı Şermin Cengiz’e plaketinin takdimiyle başladı. Ardından sırasıyla ülke genelinde ihracat gerçekleştiren markalar sıralamasında Arpaş, üçüncü olurken Vakıf Katılım Bankası ikinci ve İstanbul Altın Rafinerisi de birinci olarak plaket sahibi oldu.


· “Altından Mamul Mücevherat” kategorisinde Ahlatçı Kuyumculuk birinci olurken bu grupta Minanur Enerji ikinci ve Arpaş da üçüncü oldu. Grupta dördüncülükle onunculuk arasındaki diğer markalara ise sertifikaları takdim edildi.


· “Pırlantalı Mücevherat” kategorisinde birinciliği Zen Pırlanta kazanırken bu grupta ikinciliği Storks, üçüncülüğü de Atasay kazandı. Grupta dördüncülükle onunculuk arasındaki diğer markalara ise sertifikaları takdim edildi.


· “Gümüşten Mamul Mücevherat” kategorisinde ise İpekyolu birinci olurken bu grupta Hazorfim dış Ticaret ikinci ve Onur Kardeşler de üçüncü oldu. Grupta dördüncülükle onunculuk arasındaki diğer markalara ise sertifikaları takdim edildi.


· “Bijuteri” kategorisinde de birinciliği Eylül Bijuteri kazanırken bu grupta ikinciliği Antik İstanbul, üçüncülüğü de Piramit Teknik Malzeme kazandı. Grupta dördüncülükle onunculuk arasındaki diğer markalara ise sertifikaları takdim edildi.



Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page