BENZERSİZ İTHALAT; TEK SEFERDE 2,5 TON
Son dönemde kendinden sıklıkla söz ettiren AgaBullion Kıymetli Madenler A.Ş. ülkemiz adına bir ilke imza attı.
Türkiye ilk defa başka bir ülkenin merkez bankasının altınlarına ev sahipliği yapıyor. Tek seferde Türkiye’ye gelen en büyük miktar olan altının hem ekonomimiz hem de kuyumculuk sektörü açısından önemini AgaBullion CEO’su Sayın Gökhan Yılmaz anlatıyor.
Son 3 yıldır üzerinde önemli çalışmalar yaptığımız merkez bankaları için altın rezerv yönetimi projesi çerçevesinde Afrika’da çok önemli girişimlerimiz oldu. Bunun neticesinde de ilk kez bir merkez bankası işlemek üzere altınını Türkiye’ye gönderdi. Bu tabi bizim için gurur vesilesi.
TÜRKİYE İÇİN BİR İLK Hep bir şehir efsanesi vardır, ‘’Türkiye’nin altınları Londra’da saklanıyor.’’ Bu iş de ekonomiye güvenle alakalıydı. Son 3 yıldır üzerinde önemli çalışmalar yaptığımız merkez bankaları için altın rezerv yönetimi projesi çerçevesinde Afrika’da çok önemli girişimlerimiz oldu. Bunun neticesinde de ilk kez bir merkez bankası işlemek üzere altınını Türkiye’ye gönderdi. Bu tabi bizim için gurur vesilesi. Hem Türkiye’ye hem de dünyada Türkiye altın sektöründe çok çok önemli bir ülke, yine finansal altın tarafında da önemli olduğunu düşünüyorum. Tek seferde gelen en büyük altın. Biz bu proje ile aslında pek çok ilki başarmış olduk.
TEK SEFERDE GELEN EN BÜYÜK MİKTAR Gönderilen ülke rezervinde altını rezerv olarak tutabilmesi için altının standart altın olması gerekiyor.
Standart altın ne demek?
LMBA rafineleri tarafından işlenmiş altınlar standart altın olarak nitelendiriliyor. Her ülkenin bir LBMA rafinerisi yok. Biz şanslıyız, ülkemizde iki tane LBMA rafinerimiz var. Bahsettiğimiz ülkelerdeki Merkez Bankalarının altını işlenmesi için önemli bir noktayız. Dolayısı bir ülke merkez bankası altınını standart altına çevirmek için yurt dışına gönderir ve isterse bunu tekrar kasasında tutar veya satar onu.
PANDEMİ SÜRECİ NASIL ETKİLEDİ?
Pandemi süreci bizi lojistik açısında çok etkiledi. Günün sonunda, bu iş bir tedarik zinciri işi. Eğer uçaklar uçmuyorsa, sizin bunu getirebilmeniz çok mümkün değil. Uçmaya başladıktan sonra da belli yığılmalar oldu. Öncelikler, bazen tıbbi malzemelerin önceliği oluyor. Aslında biz bunu çok daha önce başarabilecekken pandemi dolayısı ile bu süreç ertelemeye uğradı. Ama günün sonunda bir ihale düzenlendi. Bu ihaleyi bir çok uluslararası rafineri ve firmanın arasından biz kazandık. Mutluyuz tabi bu başarıyı elde ettiğimiz için.
‘’SENE SONUNA KADAR 10 TONA ULAŞILACAK’’ Standart dışı altının özellikle KKDF’ye tabi olması kıymetli madenler şirketleri ile ithal ediliyor olması, şu andaki yenilik. Bu sektörü olduğu gibi bizi de etkiledi. Müşterimiz olan merkez bankası bunu aslında Türkiye’de tutmak da istiyordu. Türkiye’de iç piyasada satmak dünyada türünün il örneği altına endeksli bonomuz var bizim. Buna bile yatırım yapmayı düşünüyorlardı. Fakat standart dışı altında yeni gelen, kanun çerçevesinde biz bu altını yurt dışı etmeye mecburuz gibi duruyor. Dolayısı ile Borsa İstanbul’un devasa kasada altın projesi için çok önemli fırsat olabilecekken ne yazık ki bunu yurt dışı etmek zorunda kalacak gibi duruyoruz. Şu anda 3’e böldük. İlk etapta bir 2,5 ton geldi. Bir sonrakinde tekrar bir 2,5 ton gelecek. 3. Seferde de 2,5 -3 ton arasında bir altın gelmesini bekliyoruz. Sene sonuna kadar eğer merkez bankasının projeksiyonları tutarda 4. seferde yapma ihtimalimiz var. Toplamda 10 tona ulaşacağız gibi düşünüyoruz.
‘’İMALATÇI SEKTÖRÜNÜN İHRACATÇI OLMASINI AMAÇLIYORUZ’’ Biz daha çok altının finansal çözümleri konusunda uzmanlığımız var. Sektöre finansal, özellikle kuyum üretiminde en büyük sıkıntılardan bir tanesi aslında, sermaye sıkıntısı. Bizim burada 1. amacımız imalat sektörünün tekrar bir ihracatçı olabilmesi. Çünkü biz bir taraftan da ihracatı amaçlıyoruz. İthalatı ihracat için yapıyorsanız bu en güzeli ve en keyiflisi. Dolayısı ile öncelikli amacımız bu. İkincisi de tabi sektör için hammadde. Hammadde de altının yüzde 80’inini yurt dışından ithal ediyoruz. Bu tedarikin sıkıntı ile yaşandığı dönemlerde piyasada ne yazık ki fiyatlar dünya fiyatlarının üzerine çıkıyor. Tedarik kısmında da Türkiye’nin dünya fiyatlarından uzaklaştığı durumlarla karşılaşmamak için altın tedariki noktasında elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dediğim gibi bizim yurt dışı etme zorunluluğumuz olmasa sektör kullanımı için satacağız. Standart dışı altın standart hale getirildikten sonra Türkiye’de imalatçılarımızın ve yatırımcılarımızın kullanımına açılmış olacak.
Comments