top of page

Kuyumculuk Alanında Eğitim Alan Öğrencileri Parlak Bir Gelecek Bekliyor

Kadırga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü, Mücevher İhracatçıları Birliğinin desteği ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren yeniden öğrenci alımına başlamıştı. Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü Alan Şefi Sevcan Fındık ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, bölümle alakalı birçok konuyu ele aldık.

Kuyumculuk sektöründe nitelikli eleman ihtiyacı artıyor. Geçtiğimiz yıllarda Kuyumculuk teknolojisi alanı kapatılmıştı ancak sektörün eğitimli elemanlara ihtiyacı olduğundan Mücevher İhracatçıları Birliğinin desteğiyle bölüm yeniden açıldı. Gençlerin kuyumculuk sektörüne ilgisi var mı? Başvuru taleplerinde artış yaşandı mı?


Kuyumculuk teknoloji alanı okul yönetiminin, alan öğretmenlerinin ve belirttiğiniz gibi Mücevher İhracatçıları Birliğinin desteğiyle tekrar açılmıştır. Bölümün açılmasıyla birlikte okulumuzda mevcut olan kuyumculuk teknolojisi alanı ilk etapta 9. Sınıf olarak 32 öğrenci mevcudu ile örgün eğitime başlamıştır. Bunun yanında 9. 10. 11. sınıf MESEM kaydı adı altında 3 şubemiz daha bulunmaktadır. Bu mevcutla sektöre bir can suyu olmaya devam etmekteyiz. Başvuru taleplerinde tabii ki artışlar mevcuttur. Çünkü kuyumculuk sektörü gün geçtikçe büyümekte ve eleman ihtiyacı artmaktadır. Eleman taleplerini ise kalifiye ve eğitim görmüş öğrencilerimizden seçtiklerinden dolayı okulumuz kuyumculuk teknolojisi alanına her daim talep vardır. Kuyumculuk alanında eğitim alan öğrencileri iş garantili, parlak bir gelecek beklemektedir.

Kadırga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kuyumculuk eğitimi alanında köklü yapıya sahip okulların arasında yer alıyor. Mücevher söz konusu olunca kuyumculuk alanı, birçok bölümden oluşuyor. Bu durumda ders işleyişinden bahseder misiniz? Öğretilen teknikler nelerdir?


Kuyumculuk Teknoloji Alanı Türkiye de ilk kez Kadırga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılmıştır. Dersler Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği çerçeve öğretim programı dahilinde teorik ve uygulamalı olarak işlenmektedir. Ders modülleri, sektörle iş birliği içinde hazırlandığı için yapılan iş ve işlem basamaklarına öğrenciler sektörde işbaşı yaptıklarında yabancılık çekmemektedir. Öğretilen teknikleri belirtmek gerekirse ders modülleri içinde bulunan takı yüzeyi süsleme dersinde; mine uygulama tekniği, mıhlama tekniği, kalem atma tekniği, hasır örme tekniği ve mum modelaj teknikleri yer alıyor. Döküm dersi içeriğinde; kayıp mum tekniği, ana modeli kauçuğa alma ve kalıba alınan kauçuk kesme, mum basma , ağaç dizimi tekniği bulunuyor. Bilgisayarda takı tasarım dersi içeriğinde; verilen bir çizimi tasarım programıyla (Rhinoceros,Matrix vb.) çizimini gerçekleştirmesi ve gerçekleştirilen çizimi 3d yazıcı programına aktarmayı, etüt ve takıda detay dersi içeriğinde çizim aşamaları ve bir tasarımın kullanıma hizmet etmesi için uygun hale getirilmesinin aşamaları öğretilmektedir.

Uygulamaya dönük dersler müfredatta var ancak sektör ile daha yakından temas kurmak için staj programları mevcut mu?

Kuyumculuk teknolojisi alanında eğitim alan öğrencilerimiz 12. Sınıfa geldiklerinde haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim dersi adı altında eğitim görmektedirler. Son sınıf öğrencilerine stajyerlik döneminde ve mezuniyet sonrası sektör tarafından istihdam edilmelerine sağlanmaktadır.

Lise öğrenimi tamamlayan öğrenciler, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı bulunan üniversiteleri tercih ediyor mu?

Tercih edilmektedir. Alanımızın üniversitelerde 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri mevcuttur. Öyleki bizden mezun olup 4 yıllık eğitimi tamamlayıp üniversitelerde öğretim görevlisi olarak ve milli eğitim bakanlığında öğretmen olarak görev yapmakta olan mezunlarımız vardır. Bu durumda bizi son derece onure etmektedir.


Teknolojinin kuyumculuk alanıyla birleştiği çizgiyi bizimle paylaşır mısınız?

Bu bağlamda günümüzde yazılım teknolojileri, her alanda olduğu gibi kuyumculukta da önemini koruyor. Sektörde adından söz ettiren dünya çapındaki firmaların tasarım birimleri, 3D programları kullanan tasarımcıları tercih ediyor.

Gelecekte yazılım bilgisi olmayan firmaların varlığını korumasının ne kadar güç olduğunu bilmekteyiz ve bu konuda sektöre hizmet etmek için Matrix Gold ve Zbrush gibi sektörümüzün kullanmış olduğu programlar hakkında bilgilendirmeler ve bu programların alt yapısı olan Rhinoceros programı öğretilmektedir.


Önümüzde mücevher sektörü için çok önemli bir fuar var. Öğrencileriniz de kendilerine ait tasarımlar ile İstanbul Jewelry Show’a katılım gösteriyor. Öğrencilere büyük bir deneyim fırsatı sunan fuarda, bu sene okulunuzu nasıl göreceğiz?


Geniş bir öğrenci katılımıyla İstanbul Jewelry Show’daki yerimizi alacağız. Standımız bu sene Hall 5 te yer alacaktır. Her sene olduğu gibi farklı bir sunum ve tasarım anlayışıyla öğrencilerimizin el emeği ile yaptığı işleri sergilemekteyiz. Fuar öğrencilerimiz için çok güzel bir deneyim oluyor. Örgün eğitime devam eden öğrencilerimiz ile mezun öğrencilerimiz bir araya gelerek, aktif bir etkileşim kurmuş olmaktadır. Bu sayede fuar öğrencilerimizin geleceğe daha iyi hazırlanması için yardım sağlamaktadır. Her zamanki gibi burdayız. Hall 5’e bekleriz.




Ekran Resmi 2022-10-23 20.29.04.png

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER E-POSTA ADRESİNİZE GELSİN

ALTIN DUNYASI HAFTALIK MAILING LİSTESİNE KAYIT OLUN

bottom of page