YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
10.000 KUYUMCU SİSTEME KATILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin uygulamanın 1 Mart'ta başlayacağını söyledi. İlk etapta 81 ilde en az bir adet olmak üzere 1.500'ün üzerinde kuyumcu sisteme dahil olacak, bu sayı yıl sonunda 10.000’e çıkacak. Projede İstanbul Altın Rafinerisi, Nadir Metal Rafineri, Onsa Rafineri ve Ahlatcı Rafineri önemli rol üstlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde geliştirilen ve kuyumcular tarafından merakla beklenen projenin detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yastık altı altınların sisteme kazandırılmasını hedefleyen sistemi açıkladı. Nebati 1 Mart'ta başlayacak uygulama kapsamında vatandaşların fiziki altınlarını kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebileceğini isterlerse fiziki olarak geri alabileceklerini aktardı.
Bugüne kadar yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması sisteminin paydaşlar vasıtasıyla yürütüldüğünü belirten Nebati ''1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 1.500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Yeni uygulama kapsamında vatandaşlar fiziki altınlarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecek. Altınlar talep edilmesi halinde fiziki olarak geri alınabilecek. Sisteme kazandırılan altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanılabilecek. '' dedi.
'YILSONUNA KADAR 10 BİN KUYUMCU KATILACAK'
Nebati fiziki teslim noktasına yıl sonuna kadar 10 bin kuyumcunun katılacağını belirtti. Nebati '' Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler'' ifadesini kullandı.
'BANKALAR HER İLDE 1 ŞUBEYİ DÖNÜŞTÜRECEK'
Nebati bankaların da her ilde en az bir şubesini kuyumculuk faaliyetlerini sürdürecek hale getireceğini söyledi. Nebati, altın, repo ve katılım hesaplarına fiziki altınların rahatlıkla yatırılabileceğini kaydederek, "Altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır." ifadesini kullandı.
Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane'nin bankalarla iş birliğini geliştireceğini, altınların ekonomiye kazandırılması yönünde çalışacağını dile getiren Nebati, altınların ülke ekonomisini güçlendireceğini ve finansal sistemi rahatlatacağını bildirdi.

'KATILIM BANKALARI BU İŞİN ÖNDE GİDENLERİ OLACAK'
Nebati, "(Katılım bankaları) Şu anda bu işin önde gidenleri olacak. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart'tan itibaren, çeyrek katılım hesabı 15 Mart'tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi işlevsel hale gelecek. Fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu işin de önceliğini yapacak."

Yastıkaltı altın düzenlemesi Resmi Gazete'de
Yastıkaltı altının sisteme kazandırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Karara ile 24/12/2021 tarihli ve 4970 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararın 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirildi:
“MADDE 3- Bu Karar, 21/12/2021 tarihinden itibaren açılan kur korumalı vadeli mevduat ve katılma hesaplarında, Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi uygulaması kapsamında yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 20/12/2021 tarihi itibarıyla, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla mevcut olan Döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesapları ile yurt dışında yerleşik vatandaşlar mevduat ve katılım sistemi kapsamında yurt dışı bankalardan transfer edilen döviz tutarları karşılığında bankalarda açılan Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.”
30/12/2021 tarihli ve 5046 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararın 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirildi:
“MADDE 3- Bu Karar, Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi uygulaması kapsamında yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 28/12/2021 tarihi itibarıyla, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla mevcut olan Altın depo hesapları ve altın cinsinden katılma fonu hesaplan ile bu tarihlerden sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.”
Comments